Ana arı ve özellikleri;Dünyanın Herbir bir yerinde Binlerce Arı ırkı vardır,Fakat herbirinin farklı özellikleri ve cografi yapısı nedeniyle verimli olmayabiliyor. İklim Şartlarına Uygun dünya genelinde Ün yapmış ve ülkemizde Bayram arıcılık tarafından f1 üretimleri yapılmaktadır.
Başlıca Ana Arı Irkları
Karniyol Irkı Arı
Karniyol Irkı Arı,diğer adıyla Apis mellifera Carnika,Uzun dilli ve ince bir yapıya sahiptir.Kısa ve güzel bir kıl yapısına sahip olan karniyol arısı koyu kahve rengi halkalara sahiptir.Arı ırkları içerisinden en uyusal ,ırk ünvanını almıştır,Sıcak ve soguk bölgelere Uyum sağlayan Karniyol Irkının propolis toplama yeteneği azdır,Yön bulma kabiliyetleri yüksektir,Kışları sert gecen bölgelerde bile gelişimi hızlıdır.
Kafkas Irkı Arı-Diğer adıyla Apis mellifera Caucasica Görünümü Karniyol arısna benzer,Karniyol arasındaki kahve rengi halkalar,Kafkas arı ırkında Siyaha dönüşür,Kafkas arı ırkı,Arı ırkları içerisinde en uzun dilli arı türlerinden 1 cisidir.
Propolis Toplama yeteneği yüksektir,
Oğul eğilimi düşüktür.
Bal verimi yüksektir.
Yavru hastalıklarına karsı hassastır.
Bal akım döneminde yavrudan kesildiği için,Sonbahara düşük bir mevcutla girip ,ilk baharıda az mevcutla girer,5 çerceve diğer bir tabirler Ramkaya Ulaştıgı zaman Ani atak yaparak Bal sezonuna Yetişir.Aslında Bu kafkas arısının bir eksi Tarafıdır.
Farklı eko tiplerine uygun kafkas ırkı mevcuttur,posof ekotip arı,yığılca arı ırkı ve giresun arı ırkı da buna dahildir
Belfast ırkı dünyanın en meşhur Hibrit arı türüdür,Papaz Edims tarafından farklı genetik yapıdaki arıların,çaprazlama sı ile meydana gelen bir ırktır,Sadece tek bir ırkın değil farklı özelliklerdeki arıların birleşimi ile meydana gelen bir ırktır.f1 vef2 sinden sonra arıda sonderece hırcınlık meydana gelir ve bal verimi düşüktür.
F1 ve f2 üretimi ana arılarında sorun görmemekle beraber
İtalyan ırkı arılar ,diğer bir adı ile Apis mellifera Cordovan ve Ligustica sıcak iklim arısıdır,ince karın yapsı ve sarı kıl yapısına sahip bu arılar,Türkiyede genellikle akdeniz seridi boyunca, ege bölgesi ve orta anadolu bölgesinde genellikle kullanılmaktadır,Ülkemizde iki çeşit italyan ırkı kullanılmaktadır,gold italyan ve Ligustica İtalyan…
Bal tüketimi fazladır
Yavru hastalıklarına karsı hassastır.
Yağmacılık eğilimi vardır,Yağmacılık yapar ama yaptırmaz.
Anadolu ırkı arılar ana vatanı ülkemizdir,fakat saf anadolu ırkına rastlamak mümkün değildir,Yerleşim yerinden 100 lerce km uzaklıkta olan yaylalarda,yerel arıcılık yapan arıcılarda genetik yapısı bozulmamıs,türlere rastlanabilir.