2019 Yılına Baslarken Arıcı dostlarımızın Dört Gözle Beklediği Arı sezonuna Az Kaldı.
Şuanda Arılarımız Kıs Uykusuna Yatmış Durumda
Kışlatma, arıların kış aylarında kışı geçirme dönemine verilen addır. Arılar kışın kovan içerisinde bir küme halinde çerçevelerin orta yerinde toplanırlar ki buna kış salkımı denir. Kış salkımı kovan içerisinde sıcaklığın 14˚C den aşağı düştüğü zaman başlar, soğuk arttıkça salkım büyür.
Ana Arı Üretimi
Kışlatma arıcılıkta çok önemli bir olaydır. Kışı iyi geçirmeyen zayıf kovanların ertesi yıl ilkbaharda kendilerini toparlayamadıkları bir gerçektir. Arılar başları ortaya doğru birbirine sokularak kış salkımı meydana getirirler ana arı bu salkımın orta kısımlarında bulunur. Kışın ısı ne kadar düşerse düşün kış salkımının ortasında 29 ˚C civarında sıcaklık vardır. Arılar salkım esnasında kovan içindeki balı yer, kas hareketleriyle ısı meydana getirirler. Bu sıcaklıktan dolayı ana arı ocak ayı içerisinde yumurtlamaya başlar.
Kışın arıların sönmesinin sebebi; yaşlı ana arı ve yaşlı arıların bulunması, kovanda tabii besin maddesi olan bal ve polenin azlığı veya yokluğu kovanın kışın rüzgar alması, kovan içerisinin rutubet olması, arıların havasız kalması ve gürültü yapılması, mikrobik veya paraziter hastalıkların bulunmasıdır. Kışın arıya katı kek vermek icap ediyorsa acele etmek ve arıları fazla rahatsız etmemek kaydıyla kapak ve örtü tahtaları açılır.
Kek çerçevelere ve tam kış salkımı üzerine gelecek şekilde verilir, örtü tahtaları ve kapak kapatılır. Dışarıda kışlatılan kovanlar su geçirmez ziftli kağıtlarla her tarafı sarılır ve kovanla kağıt arasına dolgu maddesi olarak sap veya rende talaşı konur. İçerde kışlatılırken kovanların uçma deliğine pencere teli takılır ve karanlık bir yere konur. Kovanların içerde kışladıkları yerin sıcaklığı 6 ˚C civarında olması lazımdır. Bu yerlerde rutubet, gürültü ve hava cereyanı olmamalı, zaman zaman havalandırmayı sağlamak için pencere açılmalıdır.
Karnıyol Arımızın Kıslatma Ve Salkım Halıne Gelmesi.
Salkım Arı
Kışlık Bakımın Ardındından İlk Bahar Bakımı ana Arı Kontrolü Doğal Varoa Mücadelesi ve Beslenme Sürecine giriliyor.
Koloni Bakımı ve Ana ArıKontrolü,Ana arısı Kontrolunde KışlatmayıÇıkartamayan Yaslı Ana Arılarınız.Kovan İçerisindeki Diğer işçi arıları,mevcudu az olan ,Kovanlarınızla ,birleştirebilirsiniz.
Koloni Bakımında Ana Arısını Kontrol ettığınız Zaman Varoa mucadelesinide Ön planda Tutmanız Gerekiyor.Ve Bakımlarını Bitirmiş Oldugunuz Kolonilerinizi Kendi Balınızdan ,Kendi Poleninizden Yapmış Oldugunuz Kek ile Besleme Yapın,
Arı Keki ve Şuruplama İle Arı uyandırma Arasındaki Fark Nedir?
Kışlatmadan Çıkan Arı,mevcut bakımından Azalmış Olur,Şuruplama İle Uyandırısanız ,Ana Arı İçerisindeki Arı Mevcudunun Dışında Yumurta Atar ve Tam Olarak beslenme ve Koruma Olmayacagı için ,Koloni içerisinde Arı hastalıkları başlar,Amerika yavru çurukluğu,avrupa yavru çuruklugu Nosema ve son yıllarda Ortaya Çıkan Tulumsu Hastalığı ,Bunun İçin Kekli beslenmeli ve Kovan İçerisindeki Fazla Çıtalar ,Çıkartılıp Arı Sıkıştırılmalıdır.
Arı Satısı
Doğal Yollarla Arılarda Varoa Mücadelesi.
Erkek Arı Gözleri
Arıcının ve Arının en önemli konusu ise doğal Varroa mücadelesi baharda çok önemli,ne kadar erken bailanır ise o kadar tesirli oluyor,çünkü
petek gözlerinden çıkan her varroa populasyon döneminde
miktarlarını devamlı ikiye katlıyor.
Bu durumu en iyi sonbaharda görebiliyoruz ve arıların üstlerinde Varroa göründüğünde ise kış arılarına büyük zarar veriyorlar.
Onun için boş çerçeve ile erkek gözlerini kesmenizi tavsiye ederim,
hem boş çerçeve verdiğinizde ana arı buraya tamamını erkek
yavrusu atıyor ve diğer çerçevelerde fazla erkek petek gözü
inşaa etmiyor işci arılar ve çerçevenin çoğunluğu işci arı gözü
oluyor.
Bala çalışan kolonilerimize şimdi bile Organik asitlerden
hiç birini kullanmıyoruz,sadece doğal mücadele şimdilik uygun.
Ve Sonra Kapalı erkek Gözlerini Bıcak İle Kesip İmha Ediyoruz.
Bir Sonraki Aşama Şurup İle Arı Besleme
Uzun Bir Suren Bir Bakımın Ardından Arı mevcudunun Coglaması ve Hava sıcaklıgının Düzelmesinin ardından Arılarımıza Kat verip Bölme Yapma Zamanı.
Bölme Nasıl Yapılmalıdır.
7 Çıta Ve üzeri Güçlü Kolonilerimizi İşaretledikten Sonra ,Yanımıza Boş Bir Kovan İndiriyoruz,Akabinde Bölme İşlemimiz Başlıyor.
Bölme Alacağımız Kolonin Ana Arısnı Önce Bulup Bir Kenara Koyuyoruz.
Bölme Alacagımız Koloniden 2 Adet Kapalı Yavru (Çıkmaya Yakın olan çıta) ve 1 adet Ballı Polenli Çıtamızı Kapak Olarak Kullanıyoruz.
2 Adet Çıta nında Arısını takviye amaclı silkeliyoruz.
Kovan Bezimizi örtüp Farklı Bir yere Koyuyoruz. Ve Ucus deliğini Açıyoruz
3 gün Ana Arısı Bekletilen Bölmemizin Başına Geçip Ana arı yuksuklerimiz Temizliyoruz.
3 Günlük bekletmemizdeki Amac,Ana arısızlığını Hısseden ,Bölmemizin İçerisindeki,Günlük ve üç günlük Yumurtaların Pupa Haline gelmesi,Çünkü arı 1 ile 3 Günlük Yumurtalardan Ana Arı Üretir.
Ana arı Yüksüklerimizi Temizledikten Sonra Bölmemize ANA arı Verme ZAMANI.
Ürettiğiniz veya Bizden Almış Oldugunuz Ana Arının Hiç Bir tarafını Açmadan 2 Gün Kovan İçerisinde bekletin ve tekrardan ana arı yuksuklerını Kontrol ederek ANA ARI nın kek tarafını acın ve 2 Çıta Arasına Yerleştirin.
4 Gün Boyunca yapmış oldugunuz Bölmenizin kapagını hıç acmayın ,Dört günün sonunda ana arısını konrtol edin ve göreceksiniz anarı,koloni içerisindeki ,düzenini kurmus ve yumurta atmaya Baslamıstır. 2019 Ana arısatışlarımız Nisan Ayının Ilk Haftası Baslayacaktır.Ön spariş için İrtibat Telefon NuMaramızdan ve İletişim Formundan Sparişlerinizi Yazdırabilirsiniz.Ana Arılarımız Yumurtlama VE ırk Garantilidir. Kargo Esnasında Doğan Ana arı ölümlerinden Kesinlikle Alıcı Sorumlu Tutulamaz.
İlk Bahar Bakımında arılar havaların sıcak olması ,sıcaklık degerlerinin mevsim normallerinde gitmesiyle ve polen akımının olmasıyla baslar,deniz seviyesinde olan bölgelerimizde subat baslarında baslar ve ilk yapılması gerekenler Ana Arı kontrolü ve varroa mücadelesi olmalıdır. Ana arı kontrolümüzü yaptıktan sonra, Kışa zayıf giren ,ana arısı yaslı olan ve ana arısı olmayan kolonilerimizi birleştirmemiz bizim yararımızadır. Ondan sonra kek vermemiz lazım arılarımıza ve lütfen arılarınıza kendi balınızdan kendi arı yeminizden ve kendi elinizle yapmış oldugunuz keki verin. hazır alınmış olan keklerin içeriğinde ne oldugu belli olmayan glikoz vs katkı maddesi olabilir,Hastalıklardan korunması için özellikle kendiniz kek yapıp verin. 1 Koloni arı için 1 Kg pudra şekeri 200 gr süzme bal 1cay kaşığı vitamix 1 cay kasıgı neoteramicin 1 limon ince ince dogranılacak 1çay kasıgı kekik otu(varroa)da etkili Bir güzel yogrulup arılara verilmesi cok daha uygun ve sağlıklıdır. 100 Adet Kolonisi Olan arıcı arkadaslar bunu hamur yogurma makinelerinde kendi sekerinizi öğütüp yapabilirsiniz. Maliyeti biraz yüksek olsada sağlıklı ve arı gelişiminde etkilidir.
Arı ya kek vermenin nedeni arıyı uyandırıp,bahara önhazırlık yapması,arı kek yediği zaman kendi mevcut kolonideki arıların sayısına göre yavru sahası acar,kek verilmeden şurup verilse ana arı yavru sahasını genişletir ve yavru çürüklüğün sebep olur,havalar tam olarak düzene girmeyene kadar şurup verilmemelidir. Şurup verildikten sonra Arı yavru sahasını genişletip petek örmeye başlar. Ve Arıcılar için keyifli ve zevkli günlerdir.