Ana Arı Yenileme

ANA ARI YENİLEME

Normal şartlarda bir bal arısı kolonisinde bir adet ana arı bulunur. Ana arı vücut ölçüleri bakımından, işçi arı ve erkek arılardan daha farklıdır. Kanatlar, karın kısmının yarısına kadar uzanır. Baş ile karın arasında bulunan göğüs daha geniştir. İşçi arıların geçebileceği ana arı ızgarası aralığından ana arı geçemez. Yumurta bırakmaya başlayan ana arıların vücutları, erkek arıların vücudundan daha uzun ve geniştir.

Kafkas ana arı
Kafkas Ana Arı

Ana arılar, kovan rahatsız edilmediği zaman daima yavrulu petekler üzerinde bulunur. Ana arılarda mide, işçi arılardan daha küçüktür. Ana arılarda polen sepetleri, süt bezleri ve mum salgı bezleri yoktur. Dil daha kısadır. Anteni oldukça uzundur. Ok uçları kıvrık ve küt bir iğneye sahiptir. Ana arı iğnesini kaybetmez, rakip ana arıları etkisiz hale getirmek için kullanılır.

Koloni yeni bir ana arı değiştirme ihtiyacını aşağıdaki nedenlerden dolayı duymaktadır.

Kolonin anasız kalması

Ana arını yaşlı olması

YENİLEME TEKNİKLERİ

Teknik  arıcılıkta ana arı yenilemenin doğal şartlara uygun olarak yapılması gerekmektedir.

Kolonilerde ana arı uygulama nedenleri:

1.Kovandaki ana arının yaşlanması veya ölmesi halinde, fazla zaman kaybetmeden yaşlı ana arı yerine genç, çiftleşmiş ana verilmelidir. Koloni uzun bir süre anasız kaldığında, yeni ana arının koloniye kabul ettirilmesi çok zor olmaktadır. Bu nedenle mümkün olduğunca hızlı bir şekilde koloniye ana arı uygulanmasıdır.

Bölme işlemi
Bölme işlemi
Koloni Bölme
Arı Bölmesı

2.Verimsiz ana arıların yenilenmesi zorunludur. Zira bir arıcını arılığında bulunan kovanlarının hepsinden yeterli ürün alabilmesi, kovanlarda buluna verimsiz ana arıların değiştirilmesiyle ile mümkündür.

Bir ana arının verimsiz oluşunun sebepleri şunlardır:

3.Arıcının kolonileri çoğaltmasının en iyi yöntemi, doğal arı yerine, teknik(suni) oğul üretimidir. Suni oğul üretimi, çiftleşmiş genç ana arılar kullanılması suretiyle yapılmalıdır. Çerçeveli oğul arı üretiminde yapılan uygulamadan %yüz sonuç alınabilmesi için ana arı verebileceği kolonilerde her yaşta işçi arı ve yavru arı bulunmalı, ana arı memesi yada ana arı olmamalıdır.Oğul üretimi çerçeveli, yavrulu ve arılı olabileceği gibi sadece paket arı şeklinde yapılabilir. Bu şekilde yapılan suni oğul üretiminde, genç çiftleşmiş ana arı kullanılır.

Yavrulu ana arılı çerçeve ile oğul üretiminde koloni biyolojisine uygun şekilde yavru tertibi göz önüne alınarak oğul alma işlemi gerçekleşir. Yavrulu çerçeveler aynı sıra ile yeni ana arı verilecek kovana nakledilir.

Teknik olarak bir oğul en az 5 çerçeve olmalıdır. Bu 10 ile 12 bin işçi arı demektir.

arıcılık

Kovanlarında genç ana arı bulunduran arıcılar, kullandıkları ana arılarda kalite ve verimlilik faktörünü göz önüne aldıklarında çok iyi sonuçlar elde etmektedir.

Bu konuda arıcılara faydalı olabilecek uygulama ve gözlemlerimiz şunlardır:

Kışı Akdeniz Bölgesi yada diğer sıcak sahil bölgelerinde geçiren arıcılarımız, kış kayıplarını telafi etmek amacıyla 3-4 çerçeve ile bölme yaparlar. Genç ve sağlıklı an arı kullanılarak yapılan bölmeler ile kış kayıpları telafi edilir. Mevcut arılar ile yaylaya çıkılır. Yaylada görülen sonradan yapılan bölme kolonileri çok iyi geliştiği ve daha fazla ürün topladıklarıdır. Bunu gören arıcılar yaz aylarında bölme yapmaya başlamışlardır.