Anadolu Ana Arı ve Özellikleri

Anadolu Ana Arı-(Apis mellifera anatoliaca)

Anadolu ana  arı ve özellikleri ;adını anadolu yarımadasından aldığı anadolu arılarındandır. Anadolu arıları içeresinde bir kaç çeşit olduğu için bu arı ırkı bunun içine dahil edilmiştir. Bu ırk, çeşitli ekolojik özellikleri kapsamaktadır.Türkiye iklim şartlarına koşulsuz uyum sağlayan tek ırk anadolu arısıdır.Bal verimi orta derecede, gelişimi,hastalıklara karşı dayanıklı olması nedeniyle gözde bir arı cinsidir.

Anadolu ana arı ve özellikleri Nelerdir?

Brother Adam tarafından Anadolu arısı olarak isimlendirilen ve belirli bir ırk özelliği göstermeyen Anadolu arıları genellikle esmer renkte, uysal, sakin tabiatlı, kışlama kabiliyetleri iyi, çalışkan, dayanıklı arılardır ve yağmacılığa fazla meyilli değillerdir. İç Anadolu bölgemizde bulunan ve melezleme çalışmalarında başarılı bir şekilde kullanılan bu ırkımızın yanı sıra Kars ve Erzurum yöresinde Kafkas ırkı, Batı Anadolu’da İtalyan ırkı, Karadeniz bölgesinde Karniola ırkı ve Akdeniz bölgesinde Kıbrıs ırkı arıların saf ve melez tiplerine rastlamak mümkündür.

Anadolu Arısının özellikleri nelerdir?

Peki nedir bunlar, bu arılar yavaş çoğalabilen, çok iyi kış şartlarını geçiren, nektarı ve koloni yerlerini bulmada çok iyi olan, oğul vermeye yatkın olan, sakinliği ve sokma özelliğin az olması anadolu arısını bazı özellikleridir.

Anadolu bal arısı hakkında şu şekilde de bir bilgi mevcuttur: Anadolu arısı, mozayığına dahil iki arı ırkı da, Güney Ege’de bulunan İtalyan Arısı, ve melezleriyle doğu Anadolu’da Aras nehri boyunca çok eskiden gelip, yerleşmiş olan ve değirmencilik mesleği ile uğraşan beyaz rusların getirtiği ve yetiştirdikleri bu arılar kafkas arıların bir farklı özelliği olduğu bilinmektedir.

Anadolu arısı aynı zamanda bir papaz tarafından Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’ye götüreler ıslah çalışmaları yapılmıştır. Yapılan çalışmalars sonucunda daha iyi ana arılar elde edildiği görülmüştür. En büyük vasıfları, anadolu iklimine çok iyi uyum sağlamış olmaları ve hastalıklara karşı dirençli olmaları anadolu arısının tercih sebebi olmaktadır. Nektarın az olduğu dönemlerde bile bal toplayarak ihtiyaçlarını karşılamaktadırlar. Bu arılar genelde esmer ve küçüktürler. Bulunduğunuz yerde daha önce hiç arı girişi yoksa ve uzun yıllar hatta hiçbir zaman bölgenize dışarıdan arı girişi yoksa anadolu ırkının safına rastlayabilirsiniz.

Anadolu ana arı
Anadolu ana arısı

Anadolu arısı (Apis mellifera anatoliaca) olarak da isimlendirilen bu ırk, Anadolu’nun büyük kısmında yayılış göstermektedir. 1953 yılında ırk düzeyinde sınıflandırılmıştır. Anadolu arısı, İngiltere ve ABD’ne götürülerek bu ülkelerdeki ıslah çalışmalarında kullanılmıştır. Ege formu gibi değişik alt türlerinin olabileceği bildirilmektedir. Anadolu arısı esmer ve küçük yapılı arılardır. Olumsuz kış şartlarına çok dayanıklı olup yavru ve bal üretim kabiliyetleri yüksektir.