Arı Sülüsyonu Nedir?Oya Bayram
Arı Sülüsyonu;Arı sağlığının en önemli parametrelerinden biri arı yemi, arı keki ve şerbetidir. Beslenmesi yem veya yem katkı olarak kullanılmasında kek şerbet veya sulu püskürtme yapılırken sulu çözelti olarak uygulandığında güçlü bir arı profili sağlanması pek çok olumsuz tablonun önlenmesine yardımcı olacaktır.
Ön denemelerde öncelikle Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsünde toksikolojik testler için deney hayvanlarında yedirme testleriyle kontrol edildi. Herhangi bir toksikasyona rastlanmadığı gibi deney hayvanlarının bakışları hareketliliği daha bir canlılık kazandı. Ardından aynı toksisite testleri hedef tür olan arılar üzerinde, İstanbul’da Kemal Sayar, Halil Öner; İzmir Kemal Paşa’da Hüseyin Ceylan’a ait arılıklarda denendi. Herhangi bir toksik etkiye rastlanmadı. Ancak ilginç sonuçlarla karşılaşıldı.
Konu: Arıcılıkta kullanılmak üzere bitkisel kaynaklı maddelerin formülasyonu sonucunda belirtilen beklentiler sağlanabilir mi?
Amaç: Arı sağlığını korumak amacıyla savunma sistemini güçlendirmek, hastalıklara direncini arttırmak, verimliliği arttırmak amacıyla bitkisel karışımlardan oluşan çözeltinin denenmesi, arılar üzerinde herhangi bir toksik etkisi olup olmadığının araştırılması amacıyla bu çalışma düzenlenmiştir.
Arı Sülüsyonu Faydaları
- Toksikolojik herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadı.
- Arılarda hareketlilik arttı.
- Arılarda kovan açılışında uygulama anında strese bağlı herhangi bir saldırganlık gözlenmedi. Sakin bir hareketlilik gözlendi.
- Arılar üzerinde bulunan varrova’ların kovan dip tahtası ve çekmecelere düştüğü gözlendi. Bu ekstra bir gelişmeydi.
- Arıcıların uygulama esnasında kendilerine zarar verebilecek herhangi bir koruyucu gaz maskesine ihtiyaç duymadığı, uygulamanın kolay ve pratik yapılabildiği gözlendi.
- Uygulama esnasında arıların diğer kimyasal ve bitkisel mücadele yöntemlerinde olduğu gibi kovan terk etme, kısmi felç, kraliçe üzerinde herhangi bir zararlı etkisinin olmadığı gözlendi. Bilakis buhar uygulamalarında düşük ısılarda bile (+10 C) arıların tedirgin olmadığı gözlendi.
- Bitkisel çözeltinin yapısında bulunan hidrolatlar, eterik yağ asitleri karışımının arı metabolizmasında doğal tepkimeleri hızlandırdığı buradan hareketle hızlı bir temizleme dürtüsünün oluştuğu gözlendi.
- Gıda güvenliği açısından herhangi bir kalıntı söz konusu olmadığı gibi gerektiğinde sık sık kullanımında dahi herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadı.
- Peteklerde nem etkisinden oluşan çürüklüğün kalmadığı gözlendi.
- Varroa döküldüğü gözlendi.
- Boş çıtalarda oluşan güvelerin oluşmadığı gözlendi.
- Kimyasallardan kaynaklanan kovan içindeki kötü kokunun kalmadığı gözlendi.
- Ana arılarda Yavru popülasyonunun ciddi bir şekilde artışı gözlemlendi.
- Çıkan sonuçların neticesinde zamanlama ve kullanım uygulamaları tüm bölgelerden gelen haberlere göre farklılıklar olmamakla birlikte farklı yöntemlerle uygulanabileceği sonuçları da belirlenmiş oldu
Uygulama Şekli
Püskürtme Yöntemi:
Bir ölçü solüsyona üç ölçü kaynatılmış sıcak su ilave ederek seyreltilecek.Solusyon 30-35 derece ısı da iken kovan başı 20gr olacak şekilde çıta aralarına arıların üstüne gelecek şekilde püskürtme yöntemi ile uygulanacak.
Buhar Yöntemi:
Bir ölçü solüsyona üç ölçü kaynatılmış su ile çözeltilen solusyon buhar aparatının haznesine konacak. Buhar aparatınızın ısınma işlemini yaptıktan sonra, buhar aparatın çıkış ucundan gelmeye başladığında kovandaki uygulamayı arının giriş deliğine aparatın ucunu kovan içine sokarak 3-4 kez buhar vererek işleminizi tamamlayınız. Bu işlem kısa sürmekle birlikte arıcıya zaman açısından ve kullanım açısından kolaylık sağlamakla birlikte ürün tasarrufunda da % 40 tasarruf sağlar.
Şurupla Uygulama:
100 ölçü şuruba 1 ölçü preparat konacak.(100kg şuruba 1 kg gibi) Arıya verilecek.
1 Lt. Solüsyon Püskürtme uygulaması ile 250 kovan işlem yapılabilir, Buharla uygulamada 400 kovan işlemi yapılabiliyor. Buharla uygulamada kovan başı maliyet: 190 TL. / 400 Kovan = 0.475 TL. Püskürtme uygulamasında kovan başı maliyet: 190 / 250 Kovan = 0.760 TL. Yılda 5 kez uygulama yeterli olacaktır.