Yalancı Ana Arı

Yalancı ana arı

Yalancı ana arı;Koloni herhangi bir nedenle ana arısını yitirir ve yeni bir ana arı yetiştiremez veya koloniye yeni ana arı yetiştirmesi için müdahale edilmezse kolonide ana arı feromonlarının etkisi ortadan kalkar. Ana arı ve salgıladığı feromonlar olduğu sürece, bu feromonlar işçi arıların yumurtalıklarının gelişmesini önler. Yavru feromonlarınında işçi arıların yumurtalıklarının gelişmesini engelleyici etkisi yavru olduğu sürece işçi arıların yumurtalıkları yine gelişemez. Fakat bir süre sonra yavrular kuluçka sürelerini tamamlayarak ergin arı olur ve yavru feromonu da kesilir. Bunun sonucunda kolonideki bazı işçi arıların yumurtalıkları gelişir. Ancak bunlar anatomik vefizyolojik olarak gerçek bir dişi değildirler. Çiftleşme uçuşuna çıkmazlar ve dölsüz yumurta bırakmaya başlarlar. Yumurtlayan bu işçi arılara “yalancı ana” adı verilir.
Yalancı analı bir koloninin tekrar normal bir koloni durumunda getirilmesi çok zor, hatta genellikle mümkün olmamaktadır

yalancı ana arı
                                                                                                                                                                                           Yalancı  arı yumurtası

Yalancı arı Nasıl Belli Olur

Yalancı arıya giden kolonide  farklı belirtiler  olur,Erkek arı gözlerinin   cok fazla olması,ve petek gözlerinde Birden cok yalancı ana arı yumurtalarının olmasıdır,Yalancı kraliçe arıya gıden koloni duzensiz calısır  ve  saldırgan olur.

Yalancı arıya gitmış koloninizi kurtarmak için en güzel  yöntem ,kendisine  eş deger  olan bir  arının ustune kat  koyup,Bir kaç gün beklettikten sonra  birleştirmek olur.

Şayet yalancı ana arıya gitmiş Koloninin Mevcudu yuksekse İkinci olarak,Tüm cıtalarını Alıp yerine Günlük Yumurta Olan Bir petek atmanız.(Bu esnada  koloni ana arı ıcın  göz yapacaktır)

Yalancı Ana Arı Uygulaması

Yalancı Ana Arıya Giden Kovanlar kurtarılabilirmi?

Yalancı Ana arılarda Uygulanacak Yöntemler

  • Mevcut koloninin bulunduğu kovan yerinden kaldırılarak 50 metre civarında bir yere götürülüp tüm arılar silkelenir.
  • Yerine boş ve temiz bir kovan konur.
  • Bu kovana silkelenen arıların girişi takib edilir ve kovan üst tahtasına oğul gibi asılı olduklarını göreceksiniz.
  • Hazır fırsat varken varoa için mücadele hemen yapılır(ben böyledurumlarda perizini tercih ediyorum.
  • 1 gün bu şekilde kalmaları sağlanır tabiki bu arada sıvı beslemede yapmak gerekiyor(bunu neden yapıyoruz arı aç kalıp kovanı terk etmemesi için.
  • 2.gün arıların üzerlerine biraz serbetli su püskürtülüp yeni ana arı kovan giriş deliğinden içeri bırakılır.
  • Ana arı bırakıldığının ertesi günü ana arının kabul edilip edilmediği kontrol edilir kabul edilmiş ise(genelde kabul görür) yeni örülmüş petekler koloniye verilmelidir,kovan iç sıralaması;endış petek ballı petek,varsa polenli petek ve kabarmış petek(bu petek işi koloninin güç durumuna göre ayarlanmalıdır).
    Elde ana arı yok,o halde yukarıdaki işlemi düşünmeden;
    a-eldeki güçlü bir koloniden pupalı bir çerçeve ve günlük yumurtalı bir çerçeve alınarak koloni bölmek suretiyle yeni bir koloni hazırlanır
  • (BU İŞLEMİN BAHARDA VEYA İLK YAZ BAŞINDA YAPILMASI DAHA UYGUNDUR)
    b- 2 gün beklenildiğinde bu koloninin ana memesi yapmaya başladığı tespitle 3.gün anasız kalan koloniye ve yeni koloniye gülsuyu serpilip anasız koloni arılıktan biraz uzağa silkilir.
    c-yeni hazırlanan koloni anasız kalan kolonin yerine konur,anasız kalan koloninin işçi arılarının bu yeni koloniye dahil olduklarını göreceksiniz ve sıvı beslemeye devam.

Her iki uygulama sonunda anasız kalan koloninin elde kalan erkek gözlü petekleri güçlü kolonilere ve kapalı gözleri bıçakla kesip verebiliriz.

 

Ve Son olarak Ana arı vermek.