Belfast Ana Arı Satışı

Belfast Ana Arı-Hibrit arı

Belfast Ana Arı satışı; Hibrit Bir  Arı Irkıdır,avrupa’daki arıların hasta olmasından dolayı büyük ölümlere neden olan hastalık sonucu papaz Edıms yapmış olduğu araştırmalarda melez arilarin pek etkilenmediğini gördü ve bundan sonra İtalyan arısı başta olmak üzere Avrupa esmer arısı ,karniyol,irlanda arısı,yunan arısı ve hatta anadolu arısı gibi arıları birbirlerine çaprazlayarak hirbit bir ırk oluşturmuştur.

 

Belfast Ana Arı Özellikleri

Bu hirbit arı hastalıklara daha dayanıklı olmustur. Caprazlama sonucunda melez azmanı dediğimiz bir özellik ortaya çıkmıştır. Yani anne ve babalarından yüzde otuza kadar daha verimli hirbit bir arı ortaya çıkmıştır. Ama bu arı f2 ye kadar verimi iyidir. bu seviyenden sonrakiler için verimliği düşmektedir. Bu yüzden daima damızlık tan ana arı üretim yapmak lazımdır. Belfast , arisi petek örmede cok verimli, petek bal yapmada çok verimli. kapalı yavru yapmada verimli, cok sakin ve oğul neredeyse hiç vermeyen soğuga dayanıklı dünyanın en verimli hirbit arısıdır.

 

Sarı Belfast

Sarı ve Siyah Belfast Arasındaki Fark ,ve uyum Sağladığı Bölgeler,Sarı belfast Sıcak Bölgelerde Verimi Daha Yuksek OLup,siyah Belfast Ana Arısına Göre Gelişimi Daha Yüksektir, Ana hattı italyan ırkı ,Baba Hattı Karniyol Arısıdır,
Paylaştığımız Yazıda Belirttiğimiz Gibi Çaprazlama Yapılarak Elde edilen Bu Irk Türkiyenin Her Bölgesine Uyum Saglar.
Siyah Belfast Arısı,Ana Hattı Yine İtalyan Olan fakat Baba hattı kafkas ve karniyol ile melezlesen Bu Irk Bal verimi Uyusallığı ve Petek Örmedeki Kabiliyeti Hibrit Arının Kalitesini Ön plana Çıkartmıştır.

 

Belfast Ana Arı Üretimi

Bilim adamlarının 1954 yılında eski İngiliz yerli arısı ile koyu renkli İtalyan arısını birleştirerek Belfast arısını oluşturmuşlardır. Daha sonra bu melezlenmeye Fransız arısı ve Yunan arısı da dahil edilerek iyi bir tür olan Belfast ana arı geliştirilmiştir. Bilim Adamı ‘Adam’ isimli kişi ilerleyen yıllarda Anadolu’nun erkek arılarıyla bu türü birleştirip daha verimli hale getirmiştir.

Melez arıların daha verimli olduğunu gözlemleyen bilim adamları melez türler üstünde yoğun çalışmalar sergilemişlerdir ve daha verimli arılar üretilmiştir. Melez arıların daha çalışkan ve daha dayanıklı olduğunu gözlemleyen Bilim Adamları laboratuvar ortamında melez arıları geliştirmeye ve hatta seri olarak üretmeye başlamışlardır. 

Belfast Ana Arı Fiyatları

Belfast ana arı satışı fiyatları üretim yılı ve yavru verimliliğine göre değişiklik göstermektedir. Üreticiler  damızlık arıları yurt dışından temin ettiği zaman arı fiyatları artış göstermekte bunu yanı sıra aldığı ülkeye göre de fiyat değişikliği söz konusu olmaktadır. Yerli üreticilerde ki fiyat aralığı yurt dışı teminli arılara kıyasla daha uygun görülmektedir. Çoğu satıcı paket arı olarak da  satmaktadır. Ana arıların satımında o yılın rengi ne ise müşterilerine o renkte ana arılar gönderilir.

Ana arıların fiyatı paket arıların fiyatına göre biraz daha yüksek seyir etmektedir çünkü ana arıların bakımı ve korunması işçi arılara göre daha zor gelmektedir. Ana arıların zedelenmesi, yolda başlarına bir şey gelmesi durumunda çoğu satıcı zararı karşılamaktadır. Verimliliği fazla gözlemlenen ana arıların fiyat aralıkları, verimlilikleri düşük olan ana arılara göre daha fazladır. Satıcılar tüm bunları dikkate alarak fiyat belirlemektedir. İyi bakılan ana arıları verimliliği daha fazla olduğu için satıcı ve alıcılar bu konuyu da baz alarak ortak bir noktada buluşur ve iki tarafın da en iyi şekilde yararlanılması sağlanır. Satıcılar genel olarak kar amacı gütmez çünkü aynı zamanda üreticilerdir.

3 Yorum

  1. Avatar Kadir sahin diyorki:

    Sayın bayram arıcılık,Yıllardır ana arı ıhtıyacımızı firmanızdan tedarik ediyoruz,üretimini yaptıgınız ana arı ve ırklarınızdan cok memunum ,fakat belfast arısını kullanmak istiyorum lakin,arıcılar tarafından söylenen bir söz var,belfast arısının balı cıvık olur,bunun nederece dogru oldugunu sizden ögrenmek istiyorum,acıklayıcı bir sekılde yazarsanız cok sevinirim,bu arada simdiden hersey ıcın tesekkur ederım size ,işine sadık guvenilir bir firmasınız,Basarılar diliyorum..

  2. Avatar sezgin Aksu diyorki:

    Ben de belfast arısını araştırayım dedim, görsellerde doğru düzgün fotoğrafı yoktu. Sonradan buckfast arısına belfast dediklerinin farkına vardım.

    Melezleme ve seleksiyon çalışmaları ile verimli yerli ırklar elde etmek mümkün. Ülkemizde nedense verimli ırk oluşturma çabası hiç olmamış. Sadece arıda değil, diğer hayvanlarda da bu böyle. Sadece melezleme yoluyla veya başka ülkelere ait verimli safkan anaçlar ile verim artışı sağlanmaya çalışılıyor. Kontrolsüz melezlemenin sonucu faciadır bana göre. İlk zamanlar heterosis yakalanarak verimi yüksek yavrular alınmış olabilir ama zamanla bu özellik körelmiş. Yerli safkan hayvanlarımızı neredeyse kaybolma tehlikesi altına almışız.
    Hayvancılığın her dalına merakım var. Kendimi bildim bileli hayvanlarla ilgili araştırmalar yapıyorum. Somut adımları inşallah okulumun bitmesi ile birlikte atacağım. Verimli ırk oluşturma konusunda hastalık gibi bir şey oluştu bende :). Ben istiyorum ki ülkemiz sağdan soldan verimli ırk toplamasın, kendi verimli ırkını üretsin. Bu zor bir şey değil ama devlet bu konuda duyarsız. Sadece melezlemeye ve damızlık hayvan alımına odaklanmış durumda.
    Arıcılığa başlamak nasip olmadı ancak başladığımda da bal yemekten fazlasını yapmak istiyorum. Verimli ırk oluşturma üzerine kendi çapımda bir şeyler yapmak istiyorum. Genetik genetik diye aslında kendimizi sınırlıyoruz, önümüze engel koyup, gözümüzü korkutuyoruz. Yurtdışında evinde yeni kedi, köpek, kuş ırkı oluşturanlar var. Sadece melezleme ve seçici üretim ile bir süre sonra özelliklerini sonraki nesillerine de aktarabilen, genetiği oturmuş yeni ırklar elde ediyorlar.
    Ben çok zor bir şey olduğunu düşünmüyorum. İstek ve zaman gerekli. Keşke yüzlerce kovanı olan insanlar da bu konuda bir şeyler yapsa. Belki de yeni ırklar elde etmiş bile olabilirler ama haberleri yoktur.
    Kısaca; ülkemiz şartlarına uyumlu, verimli, dayanıklı yerli arı ırkı oluşturmak çok mu zor? Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

    • Enver Bayram admin diyorki:

      Sezgin bey,Tam tahmin ettiğiniz gibi Buckfast arısına Belfast, Bakfas vs gibi isimler veriliyor.
      Buckfast hibrid bir arı, ana ve baba hatları ayrı takip edilip kontrollü çiftleştirme yapılarak, melez azmanlığının oluşturduğu verimden yararlanılıyor.
      Ülkemizde yanlış olan şey, hibrid bir canlıyı alıp ondan ürettiğinizde, ebeveyninin bütün olumlu özelliklerini taşıyacağını zannetmeniz.
      Arıcılarımızın çoğu işin bu kısmının farkında olmadığı için, yurtdışından getirdiği hibrid Buckfastı, hiç bir genetik özelliği bilinmeyen yerli arılarla çiftleştirerek, Belfast diye pazarlayanlar var.
      Hiç bir verimlilik kaydı tutmadan, hiç bir genetik özelliğini bilmeden ve kontrol altına almadan, kara düzen ürettiğiniz ana arıları isim vermeden satarsanız, en fazla 20 TL’ye müşteri bulabiliyorsunuz.
      100 kovan arınız varsa ve çevrenizdeki arıcılara yılda 500 ana satabiliyorsanız, arılığınıza 1 adet karniyol ana getirdiğinizde, bütün analarınızın ismi karniyol, buckfast getirdiğinizde bütün analarınızın ismi buckfast oluyor.
      Arı ıslahı, genetik iyileştirme yapılamaz mı, çok zor işler mi?
      Hepsi de yapılabilir ama bizim toplumsal zihniyetimizden kaynaklanan açmazlar var.
      Hiç kimsenin 5-10 yıl sonra verim alabileceği bir çalışmayı, 5 yıl boyunca hiç bir kazanç elde etmeden yapmaya sabrı yok. O zamana kadar kim öle kim kala.

      İkinci açmaz ise, biz yazılı değil sözlü iletişimin güçlü olduğu bir toplumuz.

      Yurtdışından çevrilmiş bütün arıcılık kitaplarında, kovan kayıt formu örnekleri var.

      Ben şimdiye kadar bir kaç emekli memur arkadaşım dışında, hiç kimsenin kovanlarının ayrıntılı kaydını tuttuğunu görmedim.

      Çok ileri genetik teknikler uygulamaya gerek kalmadan, sadece basit bir seleksiyon uygulayarak, 3-5 yıl içinde lokal olarak arılığımızın genetik niteliğini yükseltmek mümkün.

      Fakat bunu yapabilmek için, ayrıntılı kayıt, istatistiki veriler oluşturabilme ve analiz edebilme, sabır ve disiplin gerekiyor.

      Ha birileri kafaya taksa ve bu konularda ilerleme kaydetse, ülke arıcılığı devrim mi yapar?

      Öyle birşey de olmaz.