Bombos Arısı Üretimi
Öncelikle Bombus arısı nedir,nerelerde Kullanılır,Sorusuna cevap arıyalım..
Bombus arısı Ülkemizde Bulunan Arı Türlerinden Bir tanesidir,Farklı özellikle ve genetik yapılara sahıp olan bombus arısı,Büyük olmalarından ötürü,tüylü arı veya essek arısı diye adlandırılır,Bombus arısı Çok fazla ekotip ırklara ayrılır,yaklasık 250 adet ırk barındırmaktadır.
Bombos Arısı Nedir?
Genellikle seralarda doğal döllenme yoluyla,Organik ürünler üretilmek üzere ,seracılarımız bombus arısını Kullanırlar.
Seralardaki kolonilerde oluşan bombus ana arısı ve erkek arılarından yeni koloniler üretebilir miyiz?Seralardaki bu ana arı ve erkek arılardan yeni koloni üretmemiz doğru olur mu?
Bu soruları sera sahipleri, seralara bombus arısı dağıtımı yapan tarımcılara defalarca sordular. Cevaplar her defasında “Hayır üretilemez, çünkü üretim firmaları bu kolonileri üretirken yeni çıkacak ana arıların kısır kalması için genleriyle oynamışlar…” Ya da buna benzer başka cevaplar. Adam sende ben tarımcıdan daha mı iyi bileceğim, üretilebilseydi o kendi üretirdi dersek üretemeyiz.
Konu ile ilgili yabancı internet sitelerini araştırırsak, yerli basını araştırırsak, ÜRETEBİLİRİZ.
Bu iş aslında akademisyenlerimizin işi. Üniversitelerimiz bazı araştırmalar yapmışlar ve sonuçlarını yayınlamışlar. Ancak bu araştırma ve sonuçları üreticilerimizin haberi yoktur. Konuyu ihtiyaç sahibinin anlayacağı şekilde anlatırsak, ÜRETEBİLİRİZ:
Bombos arısı nasıl üretilir?
Burada Akdeniz Üniversitesindeki yapılan iki denemeden söz etmek istiyorum.
* Deneme, 1998 yılında doğadan 167 adet çiftleşmiş bombus ana arısı toplamışlar, kuluçkaya yatırmışlar, yeni koloniler üretmişler, ana arıdan koloni üretmek için neler gerekli, hangi yolları izlemek gerekli her bir şeyi yazıp açıklamışlar. Sözü “Buyurun, siz de üretin.” Demeye getirmişler.
* Deneme, 2008 yılında ticari bir firmadan sağlanmış 200adet çiftleşmiş ana arı kuluçkaya yatırılmış, oluşturulan kolonilerden ana arılar, erkek arılar üretilmiş, bu ana ve erkek arılar çiftleştirilmiş, Çiftleştirilen yeni analardan da koloniler oluşturulmuş. Ana arı yetiştirmenin, çiftleştirmenin, yani bombus arı seri ve yıl boyu devamlı üretiminin bütün püf noktalarını, gözlemişler, yazmışlar.
Her iki denemede de üretilmiş koloniler seralara konmuş ve onların ticari kolonilerde olduğu gibi tozlama yaptıkları gözlemlenmiş.
Biliyoruz ki seralarda kolonileri bazılar sadece ana arı üretirler. Bazıları sadece erkek arı üretirler Bazıları hem erkek arı hem de ana arı üretirler. Bazıları da hiç ana ve erkek arı üretmezler. Eğer ana arılar uygun yaşta iken kovanlardan toplayıp başka bir kovandan alınan erkek arılarla uygun bir kafeste ya da odada çiftleştirilirse ana arının yumurtlaması içi en önemli işlem yapılmış demektir. Diğer işlemler de uygun şekilde yapılırsa ana arı yumurtlar ve koloni oluşturur. Yapılan işlemlerin doğru ya da yanlış oluşuna göre başarı oranı azalıp çoğalabilir.
Yani seralardaki kovanlarda çoğalan bombus ana ve erkek arılardan yeni koloniler üretilebilir.
Peki, bu ana ve erkek arılardan koloni üretmek doğru mudur, yanlış mıdır? Faydaları nedir, sakıncaları nedir?