Zayıf Koloniye Yavru takviyesi Nasıl Yapılır?
Zayıf Koloniye Arı Takviyesi;Arıya can suyu olan bir arıcılık yönetim şeklidir,yapılan bölmelerde arı takviyesi olmadan asla bal sezonuna yetiştirmezssiniz.
Bir Önceki yazımızda Bölme Nasıl Yapılır?
Adlı makalemizde bölmenin nasıl yapıldığını Anlatmıştık,Bugün , Yaptığımız Bölmelerimize veya zayıf kolonilerimize,arı ve yavrulu arı desteği vermeye geldik.
Bölmelerimiz en fazla 3 çerceveli yapıyorduk 2 kapalı yavru bir bal polen olması gerekiyordu.Bölmelerimize neden Takviye Yapmamız gereliyor?
Bölmenin Avantajı, Genc ana arı olması ve yavru popülasyonun yüksek olması,buda demektır’ki o yıl oğul verme eğilimi olmayan bir arı ile bal sezonuna girmemiz demektir,
Bölmenin Faydaları
- Genç ana arı
- Genc Nufus ve hızlı üreme yapabilen bir ırk
- Oğul eğiliminin Olmaması-Ana arısı genc olan bir koloni bal sezonunda mahcup etmez ve oğula gitmez.
- Arı hastalıklarına Yakalanma Riski Azdır,
- Bal veriminde Artış
Yapmış Olduğumuz Bölmelerimize Yavrulu Arı takviyesi yaparak bal sezonuna yetiştirmemiz gerekmektedir,Bunun için Arılığımızda Takviye amaclı Bulundurduğumuz Arı Irklarından Yavrulu çıta Takviyesi çekerek Yapabiliriz.
Bölmelere Takviye vermek
Yapmış Olduğunuz Bölmlerinize ,Kapalı ve Arı vermek için ,Bölmelerinizin arı mevcuduna göre Takviye vermelisiniz,5 çercevelik güçlü bir bölmenize Arılı yavru çıta takviyesi verirseniz,Arılar birbirine saldırır ve kırarlar birbirini,Bunu istemeyiz.
2 ve 3 çercevelik Bölmelerinize, Kapalı cıkmaya yakın yavrulu Peteklerinizi Resimdeki Gibi ,Takviye vereceğiniz arınızın yanına değilde, kolonin diğer Kösesine Koyarak,gül suyu veya sarımsak Atarak ,Kovan içerisindeki arı kokusunu değiştirebilirsiniz,Bu sekılde kovan içerisindeki kokuyu dengelemiş olursunuz ve arı ölümlerinin önüne gecersiniz.
Bölmelerinize 4 Çıtaya Ulasana Kadar arılı Yavrulu takviye verebilirsiniz,Ondan sonra sadece Çıkmaya Yakın Kapalı Yavru vereceksiniz.
Kaplı Yavru takviyesi yaptığımız zaman, Sondan Bir önceki çıtanın arasını açıp öyle vermeliyiz,böylelikle yavruların hasta olmasını önlersiniz.
Yavrulu Takviye vereceğiniz Bölmeleriniz salkım Haline gelmeden takviye vermeyin…
Nezamana Kadar Arı takviyesi Yapılmalıdır?
Arı takviyesi yapmamızdaki Amaç,arılarımızı bal sezonuna yetıştirip Yüksek verim alabilmektir,Nekadar Güçlü OLursa koloni bal veriminiz O kadar yüksek olur,10 adet 3 cerceve li bir koloniden 10 kg bal alamazssınız,arıya sadece işçilik yaparsınız,ama 10 adet 15 cerceveli arıdan 500 kg bal almanız mümkün.
Bölmeleriniz 12 çerceveye gelene kadar yavru takviyesi veriniz,ana arısı yaslı kovanlarınızdan cıta çekip veya arılığınızda takviye amaclı besledığınız kovanlardan cekip çekip verin.
DİKKAT:Bal akımından 15 Gün önce Bölmelerinizin 12 çerceve olmasına dikkat edin,geven balı akım süresi 15 gündür en fazla, o bakımdan yüksek yavru mevcuduyla arının bal akımına girmesi lazımdır.
Kullanmış Olduğumuz Metodu Aynen Zayıf Kolonilerimizede Uygulayabiliriz.
-
Ana arı -
Ana arı -
Karnıyol ana arı -
Karnıyol Irkı