Karakovan Balı Faydaları

ebalım Karakovan Balları

Karakovan balı faydaları;BAL! Tüm yiyeceklerin en safıdır. Bozulmayan tek gıda maddesi olup 3000 yıl saflığını koruyabilir. Kaliteli ve olgunlaşmış bir balda bakteriler iki saatten fazla yaşayamazlar.

BAL ÇEŞİTLERİ

KAYNAĞINA GÖRE BALLARIN SINIFLANDIRILMASI

Çiçek balı

Arıcılık;Arıların çiçeklerden topladıkları nektarları vücutlarında bulunan özel salgı maddeleri ile karıştırarak peteklerde olgunlaştırması sonucu çiçek balı elde edilir. Nektarın toplandığı çiçeğin cinsine göre bal çeşidi oluşur; Kekik balı, ıhlamur balı, kestane balı gibi.

Çam balı

Özellikle Eğe ve Akdeniz kıyılarında çam üzerinde yaşayan bazı böceklerin salgılarının arılar tarafından toplanması ile oluşturulan baldır.

Besleme balı

Özellikle çiçeklerin az olduğu bölgelerde veya fazla bal elde etmek amacıyla doğal olmayan yöntemlerle arıların bulunduğu kovanların önüne kaplar içerisinde çeşitli tatlıların dizilerek arıların bunlarla beslenmesi ve bunları bala çevirmesi ile elde edilen açık renkli, kalitesiz ballardır.

Yapay bal

Sakaroz, nişasta şekeri veya şurubu ile elde edilen yapay olarak kokulandırılan, boyanan bala benzetilen ürünlerdir.

Ekspres bal: Tıbbı amaçla kullanılmak üzere farklı maddeleri içeren şerbetlerle arılara yaptırılan ballardır. Bu ballar henüz araştırma safhasındadır. Böylece arılara bir fabrika görevi verilmektedir.

TÜKETİM ŞEKLİNE GÖRE BALLARIN SINIFLANDIRILMASI

Petek bal

Kovanlar içerisinde bulunan peteklere arının balı yapması, üzerini sırlaması sonucu oluşan doğal baldır.

Fenni kovan petek balı:

Bu balların ortasında balmumundan yapılmış suni madde bulunur.

Kara kovan petek balı 

Karakovan balı faydaları Bu ballarda hiçbir suni yapı yoktur. Her şeyi arının kendisi yapar. Yiyimi çok rahattır.

Süzme bal

Çeşitli yöntemlerle özellikle santrifüj yöntemi ile petek gözlerindeki balın çıkartılmasıdır. Bu sırada bazı vitamin ve değerli maddeler kaybedilebilir.

Pres balı: Petekli balın 45°C sıcaklıkta, basınç altında ısıtılmasıyla elde edilir. Kaliteli bir bal değildir.

BALIN BİLEŞİMİNİ OLUŞTURAN MADDELER

Karbonhidratlar: Fruktoz, glikoz gibi.

Enzimler

Bal enzimlerden oldukça zengindir. Glikosidaz ve lizozim anti bakteriyel etki sağlar. Sakaroz enzimi: Nektarın bala dönüşümünü sağlar. Amilaz, katalaz, fosfataz, glikozu yükselgendir. Chocin; karaciğerde yağ metabolizmasını ayarlar.

Proteinler

Bal protein bakımında zengin olmamasına rağmen , proteinlerin yapı taşı olan amino asitler bakımından oldukça zengindir. Balda yaklaşık 17 amino asit saptanmıştır.

Vitaminler

B grubu vitaminler; B1, B3 (Nikotinic asit), B4, B6 (pridoksin),C,E,K Vitaminleri, Tiamin, Riboflavin, Askorbik asit, Niacin, Biyotin, Folik asit.

Mineraller

Balda en fazla potasyum, kalsiyum, fosfor bulunur. Az miktarda ise demir, çinko, iyot, bakır, sodyum, klor, magnezyum ve daha birçok nadir mineraller bulunur.

BALIN KALİTESİ

Balın kalitesini etkileyen birçok faktör vardır. Bunların başında arıcılık yapan kişinin tecrübe ve sanat kabiliyeti, arının bulunduğu yerin yüksekliği ve florası gelir. Adaçayı, kekik, ballıbaba, peygamber çiceği, geven, sığırdili gibi yayla çiçeklerinin balı çok iyidir. Özellikle yüksek yaylaların, bol ve çeşitli çiçeklerin bulunduğu, tarımın yapılmadığı, insanların pek bulunmadığı yörelerin balı daha kalitelidir. Ayrıca kimyasal maddeler ve ilaçlar kullanmamak gerekir. Kovanların bakımının tam ve zamanında ustaca yapılması gerekir.

Ballara uygulanan farklı işlemler balın kalitesini etkiler. Isıtma, depolama süre ve yeri, baldaki nem miktarı da balın kalitesini etkileyen etmenlerdir.

Balın rengi

Bala rengini veren bitki pigmentleridir. bal genellikle saydam olup, beyaz, amber rengi,kahverengi, kırmızı,kehribar renginde olabilmektedir.Koyu renkli ballarda mineral maddeler, özellikle demir, bakır, manganez miktarları artar.

Balın kokusu

Her balın kokusu farklıdır. Balın kokusu özellikle agıza alınıp yenilince hissedilir. Özellikle yüksek yaylalardan elde edilen ballardan çok hoş kokular yayılır. Ayrıca balın bulunduğu kabın kapağı açılınca etrafa mis gibi koku yayılır. Isıtılan ballarda koku azalır, kalite düşer,açık renkli balların kokusu daha keskindir.

Balın lezzet ve aroması

Binbir çiçekten elde edilen balların lezzet ve aroması farklı olacaktır. Öyle ki bir kovandaki ballar bile farklı aroma ve lezzete sahiptir. Gerçek bal tatmış olanlar bunu bir daha unutamayacaklardır. Bu lezzet ve hoş kokuyu başka bir yerde almakta mümkün değildir.

Balın kıvamı

Balın akıcılığı ve yoğunluğu önemlidir. Viskozitesi yüksek, kıvamlı ballar peteklerde güçlükle çıkarlar. Anadoluda bunlarla kaşıkla boğuşan yani kaşığı bırakmayan ballar denir. Kaliteli ballar koyu renkli ve yavaş akan ballardır. Bu kıvamı nektarın alındığı bitki çeşidi etkilemektedir.

Balın özgül ağırlığı

Balın özgül ağırlığı ihtiva ettiği su miktarı ve ortam sıcaklığına bağlıdır.20°C de 1,422 gr/cm3. dür.

BALIN FAYDALARI

Anadoluda “Bal her derde devadır” denir.

Mikrop öldürücüdür

bakteri, virüs ve mantarlara karşı etkilidir. Gerçek balda mikroplar iki saatten fazla dayanamazlar. Doğal antiseptiktir. Yaraları iyileştirir.

Öksüğü ve solunum yolları hastalıklarına karşı limon veya kekikle birlikte son derece etkilidir. Ve dünyanın birçok yerinde bu amaçla kullanılmaktadır.

Kalp, karaciğer, mide, tansiyon, damar hastalıklarına iyi gelir

Mide ülserlerinde faydalıdır

En doğal enerji verici gıdadır.

Doğal diş macunudur.

Zekâyı açar.

Kan seviyesini yükseltir

Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

BALIN SAKLANMASI

BALIN SAKLANMASINDA ÖNEMLİ OLAN ETMENLER:

SAKLAMA YERİNİN SICAKLIĞI: En uygunu balı oda sıcaklığında 18-20 °C’de saklamaktır. Soğuk yerlerde bal donar. Sıcak yerlerde kalitesi bozulur. Güneşten ve ışıktan balı korumak gerekir.

SAKLAMA YERİNİN NEMİ: Nemden korumak için bal kaplarının ağzını sıkıca kapamak gerekir.

AMBALAJ KAPLARININ ÖZELLİĞİ: Bal asit yapıya sahip olduğu için naylon kaplarda saklanmaz. Ağzı kapalı cam kaplarda veya çelik tencerelerde ağzını iyice kapatmak suretiyle saklanabilir.

SAKLAMA SÜRESİ: Genellikle hakiki ballar uzun süre saklanabilir. Ancak o yıl içinde tüketilmesi tavsiye edilir. 

Karakovan balı faydaları
Karakovan balı faydaları

BAL DONAR MI ?

Bal soğukta donar. Donmayı gidermek için 35°C deki suda bir müddet bekletmek yeterlidir. En iyisi balı oda sıcaklığında yaklaşık 20°C saklamaktır.

BAL NASIL SAKLANIR ?

Oda sıcaklığında, kapalı kaplarda, nemden uzak depolarda saklanmalıdır. Naylon kaplarda bal saklanmaz. Aşırı sıcakta bal güvelenir. Buzdolabında bal saklanmaz.

BALDA KRİSTALLEŞME NİÇİN OLUR. NASIL ÇÖZÜLÜR ?

Balın içindeki glikozun taneciklere dönüşmesi sonucu bal akıcılığını kaybeder. Kristalleşme; balın içerdiği früktoz, glikoz, su oranları ve ortamın sıcaklığına bağlı olarak değişir. Kristalizasyonu çözmek için balı 45 °C ısıtmak, sonrada soğutmak gerekir. Bu da kalite düşmesine yol açar.

BALIN RENGİ ÖNEMLİ MİDİR ?

Bala rengini veren bitki pigmentleridir. Bal genellikle saydam olup,beyaz, amber rengi,kahverengi, kırmızı,kehribar renginde olabilmektedir.Koyu renkli ballarda mineral maddeler, özellikle demir, bakır, manganez miktarları artar

FENNİ PETEK BALI İLE KARAKOVAN BALI ARASINDAKİ FARK NEDİR ?

Kara kovan balında petekler dâhil her şeyi arının kendisi yapar. Hiçbir insan müdahalesi olmaz. Bu bal ağızda erir, daha güzeldir. Fenni petek balında ise peteğin orta kısmına suni petek yerleştirilir.

İYİ BAL NASIL ANLAŞILIR ?

Oldukça tecrübe gerekir. Balın koyu kıvamı, billur rengi, yoğunluğu önemlidir. Hakiki baldaki koku ve damak tadı insanı büyüler. Kara kovan balı ağızda hemen erir. Fenni kovan balı ise sakız gibi yapışır. Koyu renkli ballar daha şifalıdır.

SÜZME BAL NASIL YAPILIR ?

Petekler içindeki ballar 35°C de çeşitli aletlerle süzülür. Eğer baldaki balmumu parçacıklarının ayrılması isteniyorsa bal 40°C de ısıtılır ve krema makinesinden geçirilir. Yalnız her yapılan işlem balın biraz değerinin düşmesine yol açar. Bundan sonra bal dinlendirilir. Böylece yoğun parçacıklar dibe çöker. Hava kabarcıkları ise yukarı çıkar. Böylece bal durulur. Bazı fabrikalarda filtrasyon, ışıl veya katkı maddeleri ile durulama işlemini gerçekleştirir. En doğalı balı mekanik yolla süzdükten sonra hiçbir işlem yapmadan kavanozlara koymaktır.

BALLARIMIZ ORGANİK VE SAGLAM BALDIR,Bal SiPARİŞ VERMEK İSTEYEN MÜŞTERİLERİMİZ İRTİBAT TELEFON NUMARAMIZDAN BİZE ULAŞABİLİRLER, TOPTAN VE PAREKENDE SATIŞLARIMIZ MEVCUTTUR…