Oğul Arı Nedir ve Oğul Mevsimi

Oğul Arı Nedir?

Oğul arı nedir ve oğul mevsimi; mevsimi arıcıların arılıkta en yoğun çalıştığı dönemlerden biridir. Kovanların kontrolü iyi yapılmalıdır ve günün belirli saatlerinde arılıkta bulunmaya dikkat edilmelidir. İlkbaharda süratle çoğalan ve artık kovana sığmayan arılar oğul çıkarma hazırlıklarına başlar özellikle bal kaynaklarının çok olduğu, mevsiminde uygun olduğu dönemlerde bu olay sık yaşanır. Oğul mevsimi genelde mayıs ayının başından haziran ayının ortalarına kadar devam etmektedir. Bazen de hava ve coğrafi şartlara kadar değişir. Nektar akımının doruğa çıktığı bal toplama mevsiminin başlamasıyla oğul mevsimi de sona erer. Oğul çıkarma hazırlığının başladığının en önemli özelliği kuluçkalık çerçeveleri üzerinde görülen ana arı memeleridir.

Arı neden oğula gider

Ana arısı yaşlı olan ,yumurta atma kabiliyetini yitirmiş koloni,ana arı yenilemek için kovan içerisindeki,günlük üçgünlük ve beş günlük yumurtalardan ana arı üretmeye çalışırlar.Yapmış oldukları ana arı memelerinden,ana arı dünyaya gelir,Bazı arı ırkları oğula meğilli olmadıkları için ,ilk çıkan ana arı kaliteli ve yoğun bir arı sütü ile beslenmişsse,koloni o ana arıyı kabul eder ve ana arı içerisinde ne kadar ana arı memesi varsa hepsini tek tek keser.

O kolonideki hakimiyetini sağlar,Nektar akımına ve hava sıcaklıklarına göre,5 ile 15 gün içerisinde ana arı çiftleşmeye çıkar,Akabinden yumurta atarak,koloni içiersindeki faliyetlerini sürdürür.

Bazı arı ırklarında ise bu ana arının kalitesine bakmaksızın birden fazla oğul kaldırmalarına neden olur.Buda arıcının zararı demek.

Oğul arı Mevsimi

Oğul mevsimi arıcının arılıkta en yoğun çalıştığı dönemlerden biridir. Kovanların kontrolü iyi yapılmalıdır ve günün belirli saatlerinde arılıkta bulunmaya dikkat edilmelidir. İlkbaharda süratle çoğalan ve artık kovana sığmayan arılar oğul çıkarma hazırlıklarına başlar

Her kovanda bir tane arı bulunur ve bu ana arı başka bir ana arı ile karşılaştığında aralarında ölümüne savaş başlar. Kovandaki ana arı, işçi arılar tarafından yeni memelerine tahammül edemez ve tahrip etmeye çalışır. Oğul mevsiminde işçi arılar yeni arı üretmek için peteklerin alt kısımlarında yüksük şeklinde ana arı hücreleri yaparlar ve ana arının bu hücreleri tahrip etmesini engeller.  Genç ana arı çıktığında işçi arılar bunların kavga etmesine izin vermez. Eski ana arı yumurtlamayı ve beslenmeyi keser. Zayıflayarak uçmaya hazır hale gelir. Havanın müsait olduğu bir gün bir kısım işçi arılarla birlikte kovanı terk eder.

Oğul Arı Nedir ve Oğul Mevsimi
                Oğul Arı Nedir ve Oğul Mevsimi

 

Oğul arı nasıl yakalanır

Ana arı çevre de müsait bir yere konar. Kendisini takip eden diğer arılar da üst üste konarak kümeleşirler salkım gibi olurlar. Salkım şeklindeki oğul arısı usulüne uygun olarak alınır ve yeni kovana konur. Mevsimin uygun olduğu dönemlerde 6. oğula kadar çıkabilir bu durum. Fakat çıkan her oğul kovanın gücünü yitirmesine neden olur. Bal verimini yüksek tutmak isteyen arıcı oğul çıkışını engellemek zorundadır. İlk oğuldan sonra çıkan oğulları izin vermemek gerekir. Çünkü oğul sayısı arttıkça kovanda nüfus da azalır. En son çıkan oğullar çoğunlukla kendisine yetecek kışın yiyeceği ve arı sayısını üretemezler, arıcının bu kovana bakması gerekmektedir. İlk çıkan oğulun anası çiftleşmiş olduğu için döllüdür ve hemen yumurtlamaya başlar fakat daha sonra çıkacak oğulların genç anaları çiftleşmedikleri için doğumlarından 5-6 gün sonra çiftleşme uçuşuna çıkarlar

Videomuzda Oğul Kaldıran Kolonin Yaklanmasıniz izleyiniz Güncel videolarımızdan haberdar olmak için Abone Olmayı Unutmayınız Lütfen