Bal Arılarında Yağmacılık
Yağmacılık arıların çeşitli sebeplerden dolayı ve genellikle bal ve polenin azaldığı zamanlarda başka bir arı içerisindeki yiyeceği çalma çabasıdır.
Arılar başka bir kovana saldırıda bulunarak çok zaman ciddi ölümler hatta kovanın sönmesine kadar giden zararlara yol açmaktadır.Tabi kovan içerisindeki arılar ile saldıran arılar arasında ölümcül mücadele olur. Bazı kovan içerisindeki arılar direnerek sadece koloninin zayıflamasına neden olurken bazı arılar güçsüzse kovanın sönmesine kadar giden ciddi zararlar meydana gelir.
Arılarda Yağmacılığa neden olan sebepler
Yağmacılığın başlamasına sebep bir tane olabileceği gibi birden fazla da olabilir.
Arıcının kovanı çok uzun süre açık tutması
Arıcının şerbeti öğle saatlerinde vermesi
Yağmacılık yapan arılarının aç kalması yani başka bir arıcının arısı içerisinde yeterli besin bırakmaması.
Yağmaya uğrayan arının zayıf olması.
Arıların bulunduğu ortamda bal,şerbet vs. bırakmamak.
Anasız kovan mümkünse bırakmamak
Bazı arıların yağmaya daha yatkın olmaları.
Arıda Yağmacılık nasıl anlaşılır
Kovan önünde arıların telaşlı telaşlı uçmaları, ileri geri hareketleri, kovan deliği önünde bir hareketlilik, kovan önünde arı ölüleri gibi.
Bazı yeni uçuşa başlayacak arılara uçmaları ve kovan girişi öğretilirken kovan önünde hareketlilik başlar bu yağma zannedilmemelidir.
Yağmacılık başladığında yağmaya uğrayan arının deliği kapatılarak yağma önlemeye çalışılır.
Arı yağmasından kurtulma yöntemi
Yağmacılık özellikle yuvasını koruyamayan ve zayıf koloniler üzerinde yapıldığına göre bu tür kolonilerin ağızlarını daraltmak gerekir. Uçuş deliği mevcuda göre ayarlı olarak daraltılmalı ve gereğinden fazla açılmamalıdır. İlk baharda olduğu gibi sonbaharda da arıların sıcağa ihtiyaçları vardır. Bundan dolayı arıların uçuş delikleri daraltılmalıdır.Kolonilerin destek şuruplamaları yapılacak ise şerbetin yerlere akmamasına ve arılar muayene edilirken üzerlerinin gereğinden fazla açılmamasına dikkat etmek gerekir.
Mevsim itibarı ile dışarıda bir şey kalmayınca arılarda yağmacılık eğilimi başlıyor. Yukarıda görülen video da kovana yağma için saldıran arılar görülüyor. Yağma başladığı zaman önlem almak çok zorlaşıyor. En güzeli yağmaya sebep olmamak gerekiyor. Başlamadan önlemek gerekiyor. Buna rağmen yağma başlamışsa yapılacak işlemlerden birincisi yağma yapılan kovan kapağı kapatılmalı. Vakit geçirilmeden kovanın yeri değiştirilmeli. Sirkeli suya batırılmış bir bez kovanın üzeri örtülmeli. Veya arıların sevmediği kokular kullanılmalı ki kovanda bulunan balın kokusunu dışarıdan gelen arılar alamasın. Videoda görüleceği üzere arılar kovana saldırıyorlar, bunu görüntüledim çünkü arıcılığa yeni başlayan arkadaşların da bu görüntüyü izlemesini istedim. Burada yağmacılığın arılıkta başladığı zaman neler olduğunu göstermek istedim.